פשוט לשתות יין טוב! משלוח מיוחד בחיפה והקריות
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

Vega Sicilia Tinto ‘Valbuena 5’ 1996

j

  • יקב: Vega Sicilia (ריברה דל דוארו, ספרד)
  • בתמצית: ספרדי אצילי של פעם, רחב ומתעתע, מלא ניואנסים וניגודים, עם חמיצות דומיננטית ורעננה. יין אדיר
  • הרכב זני: 85% טמפרניו, השאר בעיקר מרלו ומעט מלבק
  • אלכוהול: 13.5%
  • חשוב לדעת: לאוורר שעתיים לפחות לפני השתייה
  • מחיר מומלץ: 650₪
  • יבואן: הכרם
  • ללגום ליד… תבשילי ירקות/בשר/דגים עמוקים וחמצמצים, מאזטים בשמן זית. מהווה אירוע לבדו

׳ולבואנה׳ היא עיירה קטנה על גדות נהר הדואורו שבה נקבע מקומו של בכיר יקבי ספרד, וגה סיציליה, וחלקות הכרם הראשונות שלו; העיירה נתנה ליין את שמו. והוא אחיו הקטן של ׳אוניקו׳ הגדול. ׳ולבואנה׳ מופק מהכרמים הצעירות יותר באזור היקב ובשנות בציר לא יוצאות דופן נהנה גם מכרמי אחיו הבכור ׳אוניקו׳, יין הדגל של היקב, שחלקם בני מאה או יותר; הוא מייצג עשייה ספרדית עילית ובהשוואה לאחיו הגדול הוא מעט ארצי ומחוספס יותר, מה שמוסיף לו אותנטיות. הספרה 5 בשמו מייצגת את חמש השנים שבהן התיישן בחביות ובקבוקים לפני השחרור אל השוק. כמו שאר בכירי יינות וגה סיציליה, גם ׳ולבואנה׳ אינו מיועד לשתיה מיידית וניחן בהתאם בתוחלת התיישנות של למעלה מעשרים שנה, כפי שמדגים היין הזה משנת 1996. כביינות דומים המיועדים ליישון, היין עבר סינון גס בלבד כדי להגביר את פוטנציאל ההתפתחות בבקבוק והמשקעים הרבים שנותרו בבקבוק ובכוס מדגימים זאת; המשקעים לא הפריעו לטעימה כהוא זה. ׳ולבואנה 5׳ שזכיתי לטעום ועבר כברת דרך לא קטנה, בכל זאת עשרים שנה כמעט, הדגים איכות אצילית והרבה רעננות כשכוחו במותניו וידו עוד נטויה. ליינות מתיישנים אופי משלהם, עם צבע וגוף מרוככים ולעתים קרובות גם דהויים, ולכן הצבע העמוק והחיות שביין כאן קצת מפתיעה ומאשרת את איכותו הפנטסטית. החמיצות ההדרית יוצאת הדופן, שמקורה בזן הטמפרניו אבל אינה שכיחה בעוצמות האלה, תופסת את מרכז הבמה. מאפייני פרי רענן וישיר הם טיפוסיים ביינות מאזור ריברה דל דוארו; כאן הם רכים מאוד ומשתלבים עם מאפייני אדמה עדינים שהחמיצות מדגישה בחספוס עדין. הניחוחות והטעמים הם כמעט אינסופיים כאן, עם רוחב ועומק שנגלים יותר ויותר עם כל הרחה ולגימה. הטאנים האופייניים לטמפרניו ספרדי מורגשים על החניכיים והשיניים ומשתלבים ברעננות היטב. גם הצבע הכהה על גבול האטום לא דהה, באופן מעורר הערכה. תוספת של מרלו ומעט מלבק תורמים לעשבוניות החמצמצה ביין. יין זה ראוי כמובן לשתיה לבדו, אבל העושר והחמיצות ילוו בקלות תבשילי ירקות, דגים או בשר עמוקים וחמצמצים, למשל חמין בסגנון עדות המזרח. צבעו ארגמן חום עמוק. האף מבושם ונעים, עם רבדים של פטל אדום, פרחים מיובשים, ומתחת רמז לפטל שחור, עשבים מלוחים, זיתים שחורים וטחב. החיך רחב ומחוספס, חמצמץ פלוס ומלא טאנים רכים, מלא אופי ומרוכז באופן מעודן ורך, בעל גוף בינוני פלוס, עם סיומת ארוכה מאוד. שלוש שעות וכמה כוסות קפה אחרי הטעימה, טעמו עדיין מרחף באון ברחבי החיך. יין אצילי, אגדה בחייו, שהוא בבחינת שתיית חובה לחובבי יינות ספרדים ומיטיבי לכת בסגנון העולם הישן.

מאחורי היין: היקב האגדי וגה סיציליה הוקם בשנת 1864 ע״י דון אלוי לקנדה, יינן ספרדי שהשתלם בעשיית יין באזור בורדו וחזר אל מכורתו עם ייחורי זנים בורדולזיים: קברנה סוביניון, מרלו ומלבק. למרות שלקנדה לא השאיר הסבר לשם היקב, ההערכה היא כי ׳וגה׳ מתייחס לצמחייה הירוקה לאורך נהר הדוארו ו-׳סיציליה׳ היא פטרונית המוזיקאים Saint Cecilia. במרוצת השנים החליף היקב ידיים ובתחילת המאה שעברה איכותו כבר זכתה להכרה. בשנת 1982 רכשה את היקב משפחת אלוורז וטיפחה את מעמדו כבכיר יקבי ספרד. בהנהגתם פיתח היקב את מפעלותיו ועסקיו עם אתרים נוספים בריברה דל דוארו, ריוחה ואף בהונגריה, המייצרים יינות שונים במחירים מעט נגישים יותר. בכל הכרמים מיושמות פרקטיקות אורגניות. וגה סיציליה נהנה ממעמד המקביל לאלה של יקבי בורדו הגדולים ומחירי היינות גבוהים בהתאם. מתוך הבנה עמוקה וביטחון בתהליכי הפקת היינות הגדולים שלו, היקב  ממסך (מערבב) לעתים בין חומרי הגלם גם אחרי שהועברו אל בקבוקי זכוכית כחלק מתהליך הפקת היין וכדי לטייב את האיזון בתוצאה הסופית. יינות היקב אינם נגישים במיוחד לצרכן היין הממוצע, לא במחירם ולא באופיים; אלה יינות מורכבים, מלאי רבדים, חמקמקים ומעוררי יראת כבוד.
SHARE​

תגובה אחת

  1. כל היינות של ווגה סיסיליה ושל יקב הבן אליון הם נהדרים!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

ארטיפיצ׳ה טינטו ליסטן נגרו - בלוג הפיינשמקר

Artífice Listán Tinto

אדום זני אותנטי מטנריף, ייחודי ומאוד שונה, מגובש ועשוי היטב. מומלץ להרפתקנים

שלושה מבעבעים לשנה האזרחית החדשה - דצמבר 2023, בלוג הפיינשמקר

סקירת מבעבעים – דצמבר 2024

סוף השנה האזרחית הניע חשק למבעבעים טובים. כל השלושה למטה היו גם חוויה מרעננת, זמינים במחירים נגישים יחסית ובאיכות מפתיעה.

כבר רשומים? התחברו

רישום משתמש חדש

שלום לך :-) רק רצינו לוודא...

…שהגיל שלך הוא 18 ומעלה.

דילוג לתוכן