- יקב: Conti Formentini (פריולי, איטליה)
- בתמצית: קברנה פרנק עסיסי ומפתה מאזור פריולי, מעט אפל וטעים מאוד, במחיר נוח
- הרכב זני: 100% קברנה פרנק
- אלכוהול: 14%
- מחיר מומלץ: 70₪
- חשוב לדעת: לאוורר שעה לפחות
- יבואן: הכרם
- ללגום ליד… מנות ראשונות בתיבול עדין, ירקות מוקפצים, דגים ופירות ים
הקברנה פרנק הנהדר הזה מזכיר דווקא אזורים חמים יותר כמו שלנו, עם טעמי הפרי הישירים, מעט אפלוליות וכובד שמצביעים גישה ייננית קצת מודרנית. אבל ביין הזה יש גם מורכבות וכמה פנים, שכן הוא רענן וזורם מאוד, מפתה ומעל לכל – טעים; רק המרירות האופיינית לזן מושכת את הקלילות מעט למטה. זהו גם יין שלם שעשוי היטב ומבטא את עומק העשייה בכרם וביקב. צבעו סגול שחרחר יפה. באף שזיף בשל, פלפל שחור, אניס ומנטה, תות שחור ורמז לריבת חלב וזפת (אספלט). החיך נפלא, עסיסי ועשיר ועדיין רענן מאוד, עם גוף בינוני וחלק, מעט מריר ומתובל עמוק אל הסיומת הארוכה. פנומן קטן ומומלץ בעיקר לחובבי יין, במחיר אטרקטיבי.
מאחורי היין: שמו של אזור היין קוליו, או קוליו גוריציאנו (Collio Goriziano), בתרגום חופשי ״הגבעות של גוריציה״, מתאר בדיוק את מיקומו בחלק הצפוני של אזור היין פריולי (Friuli-Venezia Giulia) שמעל ונציה – אזור קוליו כולו משתרע אל מעבר לגבול הסלובני וזהו חלקו מהצד האיטלקי שכולל את אותן גבעות באזור העיירה גוריציה. הפקת יין באזור החלה כבר במאה ה-16 והאזור ידוע באיכות היינות הלבנים שלו. היקב האחראי ליין הטוב שנסקר לעיל, קונטי פורמנטיני (Conti Formentini) או ״הרוזנים פורמנטיני״, נוסד על ידי משפחת רוזנים מהעיר ונציה שרכשה בשנת 1520 את טירת פלוריאנו בסמוך לעיירה סאן פלוריאנו דל קוליו על כל האדמות החקלאיות המקיפות אותה, בצמוד לגבול הסלובני. המיקרו-אקלים הייחודי באזור נובע מהקרבה לים האדריאטי מצד אחד ולמרגלות האלפים מצד שני, והכרמים מקבלים שפע של שמש על הגבעות באזור וגם את הקרירות הנדרשת להן. אחד הזנים המקומיים שהיקב מטפח הוא ריבולה ג׳אלה, זן ענבים לבן שמופקים ממנו יינות בעלי עומק ואופי מיוחד.