- יקב: Cune (ריוחה, ספרד)
- בתמצית: ריוחה מובחר ומיושב, אותנטי עם טאצ’ מודרני, מורכב ומלא אופי, איכותי ובנוי היטב. מומלץ
- הרכב זני: 85% טמפרניו, 10% גרסיאנו, 5% מזואלו (קריניאן)
- אלכוהול: 13.5%
- מחיר מומלץ: 250₪
- יבואן: דרך היין
- חשוב לדעת: לאוורר שעה לפחות אחרי הפתיחה. יתרכך למשך עשור לפחות.
- ללגום ליד… מאכלי דגים עשירים, בשרים איכותיים, מאכלים עם חצילים. ייענג גם לבדו
הריוחה המאוד מובחר הזה מעט מתעתע: מחד זהו יין גדול ומאידך זורם מאוד כמו יין קל וטעים, כזה שמרוקנים מבלי לשים לב שתי כוסות ממנו. הוא הריוחה הראשון שזכה במקום הראשון בדרוג 100 היינות הטובים של מגזין היין הידוע Wine Spectator בשנת 2013, וזה אומר עליו משהו מעניין בתוך הניסיון לעמוד על קנקנו. היכולת של חובבי יין להתחבר אליו בקלות הופכת אותו ליין ״סחיר״ ומסבירה גם את הפרס המכובד שקיבל, אבל גם מסמלת את המודרניות החכמה שלו. הרחה אחת מהיין הזה ורוב הסיכויים שתיכבשו בקסמו, אבל כריוחה אותנטי יחסית הוא גם חמצמץ ואדמתי. הטאנים כאן כל כך רכים שצריך קצת להתאמץ כדי לעמוד על טיבם (ראו הרחבה למטה על שימוש חלקי בחביות צרפתיות). בפרונט יש הרבה פרי חמצמץ, שלא לומר תחמיץ ממש, ועדיין היין נעים ומפתה בעדינות. חוסר המאמץ הזה הוא החלק המתעתע, כי הכל כאן מונח במקום והיין הרמוני ושלם, וזוהי למעשה איכותו הגבוהה. זהו נציג ראוי של יינות הגראן רזרבה הגדולים מריוחה המקיימים יחסי גומלין מעניינים עם יינות בורדו המובחרים בשיטת הייצור וההשבחה ולבסוף גם ביכולת ההתיישנות, ונחשבים לכאלה המגיעים לבשלות מוקדם יותר מאלה של בורדו. כיאה לריוחה איכותי, היין מרגיש ונראה צעיר למרות שהוא בן עשור כבר. ההשבחה בת שלוש שנים בחביות נותנת את אותותיה במתינות והקליה והעץ משתלבים ביין בצורה חלקה. צבעו ארגמן ורדרד. האף נעים ומורכב עם הרבה פטל שחור ומתחת רבדים של תפוז חמצמץ, ורדים מיובשים, קפה ושוקולד מריר, מעט זפת ועור, אדמת מרעה רטובה (על כל המשתמע מכך) ורמז למינרליות ועשבוניות מלוחה. החיך רך ועגול עם גוף בינוני עד מלא, מחביא את המורכבות בעדינות מסביב עמוד שדרה חמצמץ וטעים שממשיך בסיומת עדינה וארוכה מאוד. ריוחה למביני עניין וחובבי עולם ישן שמחפשים יין טעים ומוכנים להשקיע.
מאחורי היין: יקב Cune המשפחתי הוקם בשנת 1879, בעיר Haro שבתת-האזור ריוחה אלטה. הוא נחשב לאחד מהיקבים ההיסטוריים של האזור. שמו של היקב תוכנן כ CVNE, Compañía Vinícola del Norte de España אך טעות דפוס יצרה את שמו Cune שנשאר בסופו של דבר. גוסטב אייפל היה אחד האדריכלים שתכננו אותו והיקב היה מהראשונים שהתסיס את היין במכלי בטון מדופנים. היקב פיתח סגנון אותנטי עם השפעות מודרניות במאה שעברה ועם השנים ויתר על ענבי ויורה הלבנים הטיפוסיים באזור, הגדיל את אחוז הטמפרניו ביינות מ-75 ל-85 והחל לשלב חביות צרפתיות עם האמריקאיות כדי לעדן את נוכחות העץ ביין, מה שמורגש בגראן רזרבה שנסקר לעיל. את יינות סדרת אימפריאל החלו לייצר בשנות העשרים של המאה הקודמת עבור השוק האנגלי ויחידת המידה של הבקבוקים נקראה Imperial Pint – כחצי ליטר, ונתנה את שמה ליינות היקב. בהתאם לחוקי ריוחה, Imperial Gran Reserva מיוצר בבצירים גדולים בלבד המוגדרים ככאלה על ידי גופי הפיקוח הרשמיים. בני המשפחה ממשיכים להוביל את היקב וכיום אלה בני הדור החמישי הם אשר מובילים אותו.