- יקב: E. Guigal (עמק הרון, צרפת)
- בתמצית: אדום גדול מעמק הרון, כמו שעולם ישן יכול להיות, מורכב, אפל, מתמשך
- זנים: 96% סירה, 4% ויונייה
- אלכוהול: 13%
- מחיר מומלץ: 260₪
- יבואן: שקד
- חשוב לדעת: לאוורר שעה לפחות לפני השתיה. יתיישן לפחות 11 שנים משנת הבציר
- ללגום ליד… צלי טלה, פסטה פוטנסקה, דגים על האש, פשטידת בטטה. מהווה ארוחה בפני עצמו
הקוט-רוטי ״האזורי״ הבסיסי של גיגל מדגים בפשטות את האיכויות הגדולות של האפלסיון. הוא מופק מפרי שגדל בשני חלקי האפלסיון ונקרא על שמם (ראו הרחבה למטה). הוא מהדהד למעלה אל יינות העלית רבי המוניטין מכרמי היוקרה של גיגל באזור, אבל מהווה יין גדול בעצמו ולכן חוסה בנינוחות גם בצילם. יכולת ההשתבחות כאן מוגבלת מעט: היין שטעמתי בשיאו כשהוא בן 9 ויסחב עוד מספר שנים, אבל לא מומלץ לחכות מעבר לזה. חובבי סגנון העולם הישן יתענגו על כל זוית של היין, מניחוחות אפלים מעט ואף עמוק ורחב אופקים, ומורכבות גדולה גם בחיך הרך והאלגנטי – איכויות נפוצות אצל גיגל – שהוא בשל אבל גם שומר על רעננות טובה, עם סיומת טאנית רכה. במילים אחרות, הכל במקום, קלאסי, ממש קלישאה של סמל גדול מהעולם הישן, אבל כזו שמצדיקה את מעמדה. אפשר לשבת שעה ארוכה ומדי פעם לקחת הרכה ולגימה, ליהנות מהיין לאט – הוא ראוי לשתיה מכבדת עם מלוא תשומת הלב. אפשר לקרוא לזה ״אפקט רוטי״ (גם ״אפקט הרמיטז׳״ תופס) – טובלים את האף בכוס והניחוח אינסופי, מבושם ומרגש. נחמד להיתקל כל פעם מחדש בטריק המופלא הזה של עמק הרון, ריכוך של סירה עם מעט ויונייה (לבן). והיין גם מגוון-קולינרית להפליא עם האיזון והרעננות שבו, למרות שכדאי לשדך אותו למאכלים עמוקים בניחוח של פעם, כמו היין עצמו. צבעו ארגמן מעט חום אבל למרות ששולי הכוס שקופים מעט יש בהם נימים סגולים רעננים. האף מבושם ורחב כאמור, רענן עם ניחוח ממכר של פטל אדום ותות שחור, והרבדים ממשיכים אל אדמה ורמז לברזל – הד לתחמוצת הברזל שהקרקע עשירה בה, עץ קלוי, נימי עשבוניות ועוד. החיך נחשף בהדרגה עם רעננות וחמיצות עדינה שמתמשכת לאורכו, מתקתק ומורכב בעדינות נעימה ומעט מתעתעת, עמוק אל תוך הסיומת הארוכה. יין מהנה מאוד שמומלץ לחובבי יין קטנים כגדולים.