הזמנו את החבר והיבואן דני מובשוביץ להציג את היבוא שלו מפיימונטה משני יקבים מסקרנים ושונים, והמפגש גם הוליד בחינה של עבודת גאדג׳ט יין שמחולל קסמים בטעימת יינות.
בריקו קרלינה – יקב צעיר מהעיירה הקטנה וההיסטורית גרינזנה קאבור (Grinzane Cavour), ששוכנת לא רחוק מלה מורה בחלק הצפוני של ברולו שבו הקרקע היא טורטוניאית ומניבה בפוטנציה יינות רכים ונגישים יותר. העיירה היה ביתו של רוזן ממייסדי איטליה המודרנית וגם קשורה לתחילתו של ייצור הברולו באמצע המאה ה-19. הדור הצעיר במשפחה, שמחזיקה כרמים במקום וגם בביונזו דרומית לאסטי, החל להפיק ברולו החל משנת 2014 במקום למכור את הענבים לקונסורציום המקומי שסב המשפחה כיהן כיושב ראש שלו. העשייה די קלאסית – הבגרה בחביות גדולות והשריות לא ארוכות מאוד, עם פרי שמרגיש מבציר מוקדם יחסית והופך את היינות ליותר חמצמצים ורעננים עם גוף על הצד הקל יותר.
פאולו קונטרנו – עוד צאצא למשפחה החזקה – שרוב צאצאיה מכחישים כל קשר זה לזה, גאווה שכזו – פאולו הוא כורם-יינן ותיק עם כרמים במונפורטה ד׳אלבה, שבו הקרקע הדחוסה מניבה יינות יותר כהים וקשוחים באופן כללי. פאולו רואה בעצמו נאמן למסורות ותיקות, עם ובציר מאוחר יותר והשריות יותר ארוכות, שעבודה ממושכת עם חביות גדולות מרככת אותם מעט.
הגאדג׳ט Aevine – מחדרר (או מַשְׁפֶּה) יין דיגיטלי שמאפשר למזוג יינות בפתיחה מואצת ומקוצרת. המכשיר מתלבש על הבקבוק והיין שנמזג דרכו מטופל בהתאם לשעות פתיחה לבחירת המשמש.ת. יש גם אפליקציית טלפון שמאפשרת למצוא אוורור אופטימלי ליינות מיקבים נפוצים יחסית מתוך רשימה הולכת וגדלה. היקבים ששתינו פחות מוכרים ולא מופיעים בה נכון לעכשיו.
הברולו נפתחו ארבע שעות לפני שנמזגו ללא הורדת כתפיים. כל היינות נתרמו מפתיחה דרך Aevine אבל נבדקו ראשית בלעדיו.
Bricco Carlina Barbers d’Asti Superiore Bionzo 2018
מופק מכרמים בביונזו, קומונה ליד אסטי. יין די ״רציני״, אפל והדוק אבל לא קשוח, צעיר בתחושה ומתחיל להבשיל. מאוד ״ברברה״ בפרופיל עם רוחב פרי ואלכוהול 15% שמדגיש אותו, ומאזנים אותו ירקרקות ותיבול עדינים. הבשומת הנעימה מכילה בעיקר אדמתיות ופרי שמכבד אותה. יש גם טאנין עדין מאחור ומרירות עדינה שמשתלבת. ברברה סופריורה טוב מאוד וגם טעים. טיפול Aevine שמדמה פתיחה בת שעתיים הוציא אותו החוצה יפה, וכשניסינו שלוש שעות היין ״נפל״ – נשארנו עם שתיים.
Bricco Carlina Langhe Nebbiolo Volubile 2022
נביולו צעיר מאוד שמגלם במרוכז את הקסם של הזן והאזור כולו – פער דמיוני בין חומציות גבוהה ורזון במרקם לבין מיקרוקוסמוס של רוחב וסדקים של עומק וקצוות פתוחים. באף הוא ממש ממכר. בפה יש מרירות צעירה וטאנין מדגדג ירקרק. מצד אחד מחכה לו עתיד מפתה ומאידך הוא כל כך מענג כבר בפאזה הבוסרית שלו – רק שהוא צריך זמן. טיפול Aevine מיטבי היה של בשיעור 5 שעות. אוויר עבד כאן טוב בהרבה, כי למחרת הוא שר ממש. גם כשנשתה אחרי ברולו מאותו יקב – הוא היה רחב ועמוק מספיק כדי לא ממש ליפול ממנו. יין לחמוד.
Paolo Conterno Langhe Nebbiolo A Mont 2022
הלאנגה נביולו של פאולו קונטרנו משווק מלכתילה כדה-קלסיפיקציה של ברולו, והוא גם מרגיש כזה. הפרופיל כאן שונה לגמרי, וגם פחות סטנדרטי ממה שזכור לי בקטגוריה, בעיקר ורדים וטאנין חלוד, עלים מיובשים ופרי בתיבול אקזוטי עדין. העידון כאן מרחף ממש, ומשקף סבלנות של היינן שראויה להערכה, ושוב פער מפעים בין עומק וקלילות. הוא קיבל טיפול Aevine בן 5 שעות ויותר, שמרמז על האופק הארוך שלו. אם הבקבוק לא היה נגמר, הייתי שמח לחזור אליו למחרת.
בציר 2017 הלא אחיד בברולו העלה ספקות על הצמד הבא, ולא בצדק.
Bricco Carlina Barolo 2017
גם אחרי טיפול Aevine בן 5 שעות הין פחות תיקשר ולא היה מאוזן. הטאנין והמרירות קופצים והעידון המרקמי מתפרק. יש גם פרי מצומק שמרגיש פורטי לפרקים. קפיצה 24 שעות אחר כך, האוויר עשה את שלו והיין כבר הפך לברבור יפה, רחב, מאוזן רך וממכר.
Paolo Conterno Barolo Riva del Bric 2017
הפרופיל השונה של היקב הוציא כאן סיומת יבשה של ארל גריי, עץ, פטל שחור מיובש ומעט צימוק של פורט. מורגש יותר רזון מרוחב. קיבל טיפול Aevine בן 5 שעות. יכול מאוד להיות שהיה משתפר משמעותית למחרת.
Bricco Carlina Barolo Comune de Grinzane Cavour 2019
חלקה קטנה בכפר ההיסטורי של היקב, ושנת בציר טובה. ברולו אלגנטי, מאוזן מאוד, אדמתי ורחב. יש כאן את כל החבילה, בתוספת תה ועץ שמשתלב. ברולו נפלא כבר באותו ערב, עם פתיחת Aevine בת 5 שעות. האלקטרוניקה היתה אופטימלית כאן במבחן התוצאה.
Paolo Conterno Barolo Ginestra 2016
כמו שאר יינות פאולו קונטרנו, גם היין הבכיר של הערב התנהג אחרת. הוא גם פחות מעודן מברולו ששתיתי מבציר העשור, בשל עד הדוניסטי, רחב ומלא, עם פרי מרוכז שלוקח אותו למקום יותר בועט. הדשנות ממסכת מעט על המורכבות, אבל יש גם תה וחלודה מאובקת, ודובדבן בשל, תיבול עדין של עץ. חוויה אחרת של שפע ועוצמה, שיש בה פחות עידון ויותר גדולה. קיבל 5-7 שעות בטיפול Aevine. למחרת הגיע דיווח ששאר הבקבוק היה מעולה גם בלי העזרים האלקטרוניים.
מסקנות נוכחיות על עבודת Aevine: במצב נתון ללא זמן נדרש לפתיחה הולמת, המכשיר מציע פיתרון יעיל מאוד שמשנה את כללי המשחק ויספק את הסחורה ברוב המקרים. ביינות יותר מורכבים ופחות שגרתיים אני מתרשם שהשיטה פחות יעילה והתרומה החלקית מעלה געגוע לפתיחה רגילה. זה מרגיש קצת כמו AI או תרגום סימולטני: המציאות מתווכת באופן שמקשה לעמוד על אופיו של התיווך עצמו והאופן שבו הוא משנה את המציאות. אבל ברגע נתון וזמן קצר – הוא מחולל פלאים.